Børn og teenagere sidder i dag mange timer bag en skærm og modtager undervisning. Det kan være hårdt for deres kroppe, og især nakken er udsat. Fra at være meget aktive som små børn, bliver deres hverdag fyldt med flere og flere stillesiddende aktiviteter jo ældre, de bliver. Det kan give fysiske udfordringer, som kan komme til udtryk på forskellige måder.
I teenageårene er kroppen i konstant forandring. Kombineret med mange timer foran skærmen i skolen og derhjemme kan det skabe udfordringer for nakke, skuldre og ryg. Puberteten gør kroppen mere sårbar over for belastninger, da muskler og led stadig udvikler sig. Samtidig bliver hverdagen ofte præget af stillesiddende aktiviteter, hvilket kan føre til spændinger og smerter, der påvirker både fysikken og energien.
Kig gerne på mindre børn og se, hvor meget de faktisk bevæger sig, og hvor ofte de skifter stilling. Jo ældre man bliver, jo mere stille sidder man, og det er ikke godt for kroppen. Sørg for at tilbyde dit barn forskellige arbejdsstillinger.
Her er en række gode råd:
Undersøgelsen afhænger naturligvis af barnets alder. Skolebørn er ofte meget relevante, når de fortæller om deres symptomer. Derfor er de ofte gode til at deltage i undersøgelsen. Det vigtigste er, at barnet føler sig tryg og godt tilpas. Det er vigtigt, at vi ikke gør ting barnet ikke har lyst til. Tilliden til os er altafgørende for, at behandlingsforløbet bliver en succes. Vi observerer barnets bevægemønster og motorik hele tiden under konsultationen, dette giver os mange vigtige informationer. Som forældre er det vigtigt, at du ikke presser dit barn til at være med. De ting vi ikke når at lave første gang, kommer ofte senere. Vi skal nok sige til, hvis der skal bruges mere information.
Inden behandlingen igangsættes, informerer vi altid om vores fund ved undersøgelse, vores vurdering af problemet og den bedste behandlingsplan for dit barn.
Denne alder kan ofte være svært for forældrene at kode, hvad årsagen til det unge menneskes symptomer er. Ofte har forældrene ikke længere så meget indflydelse på deres hverdag. Fysisk aktivitet fylder ofte mindre i hverdagen pga. de lange skoledage og for meget tid foran en skærm. Symptomerne vi oftest ser hos teenagere er:
Patienter i denne aldersgruppe kan ofte blive bange og utrygge, hvis de oplever smerte de ikke kender eller ved, hvad er. Det kan være første gang i deres liv de oplever rigtig smerte fra bevægeapparatet, og det kan være ukendt for dem. Samtidig er de i den grad gode til at søge information på internettet, og det er ikke altid fordrende for at få et naturligt forhold til smerteadfærd.
Derfor er det vigtig at afdramatisere smerter fra bevægeapparatet, da de går i sig selv igen med behandling og evt. ændring af dårlige vaner. Det er derfor vigtigt, at de føler sig ordentlig undersøgt og trygge ved, at de ikke fejler noget “farligt”. Ofte er de også glade for at få øvelser med hjem, så de slev kan gøre noget for at forebygge at det kommer igen