Gravide

Mere end halvdelen af alle gravide får smerter i lænd eller bækken under graviditeten.
Symptomerne kan melde sig allerede først i graviditeten, hvor hormonpåvirkningerne på ligamenterne er størst, men mange får først symptomerne i 3. trimester pga. den øgede vægtbelastning.

Som gravid kan du sagtens have gavn af kiropraktisk behandling, råd, vejledning og øvelser for at hjælpe kroppen i dens nye situation. Behandlingen ved os er tilpasset hvor i graviditeten du er. Gravide reagerer typisk hurtigt på behandlingen.

Graviditetsrelaterede bækkensmerter

Førhen kaldte vi næsten alle smerter i bækkenet under en graviditet bækkenløsning, det gør vi heldigvis ikke idag. Men vi møder stadig mange gravide der har fået af vide at de har bækkenløsning, indtil de møder en fagperson med nyeste viden på området, og det har vi. Idag er det kun omkring 4% af alle gravide med bækkensmerter, der får reel bækkenløsning. 

Vi ved at 50% af alle gravide oplever smerter i et eller flere led i bækkenet på et tidspunkt i graviditeten. De hormonelle forandringer under graviditeten forårsager en større løshed i leddene og dermed også i bækkenet. Vi ved at der ikke ses nogen sammenhæng mellem mængden af hormonet relaxin (som er hormonet der får væv til at give sig under graviditeten) og graden af smerter. Men vi ved ikke hvorfor nogle får mere ondt end andre. 

Du vil typisk opleve jagende smerter i en eller begge sider, og smerterne kan stråle til balder eller baglår. Typisk vil det gøre ondt at sidde ned eller rejse sig op fra en stol, og det er smertefuldt at vende sig i sengen.  

Det kan som gravid være rart at sove med en pude mellem benene, så man derved aflaster vriddet i bækkenet mens man sover.  

Smerter mellem skulderbladene 

En del gravide oplever smerter mellem skulderbladeneSmerterne kan trække fra ryggen rundt langs ribbenene til brystet, og måske opstår der smerte jag ved dyb vejrtrækning. Det kan give en knugende fornemmelse i brystet.
Disse smerter skyldes ofte den gravides ændrede holdning
 i takt med at maven vokser. Særligt i sidste trimester kan fostret presse så meget op mod moderens mellemgulv og ribben, at den gravide vil føle sig stakåndet. Problemer i brystryggens og lænderyggens led kan forværre disse vejrtrækningsproblemer, og derfor vil kiropraktik ofte lindre symptomerne. 

Undersøgelse og behandling 

Undersøgelsen af den gravide foregår på samme vis som hos andre voksne personer. Der tages selvfølgelig hensyn til den gravides mave og de ting, den gravide føler ubehag ved eller ikke føler sig tryg ved. 

Ved behandling af gravide patienter tager vi hensyn til maven.  Grundet de løsere led, reagerer mange gravide ofte godt på manipulationsbehandling, men behandlingen kan også bestå udelukkende af bløddelsbehandling, øvelsesvejledning og generel rådgivning. 

Gode råd til aflastning af bækkensmerter hos gravide:  

  • Hvil dig ofte 
  • Undgå at vride i kroppen og hofterne 
  • Undgå at sidde med korslagte ben eller i skrædderstilling 
  • Stå med lige vægt på begge ben 
  • Undgå at løfte tunge ting 
  • Undgå at bøje forover – Lad andre støvsuge og vaske gulv 
  • Tag mindre skridt 
  • Tag et trappetrin ad gangen 
  • Sæt dig baglæns ind i bilen og drej rundt med samlede ben. Læg evt. et stykke silke, nylon eller plastik på sædet, så det er lettere at dreje rundt 
  • Vend dig i sengen med parallelle ben – brug en stor pude mellem benene.  

 

Kiropraktisk klinik Haarby
Møllevej 2
5683 Haarby

Tlf: 53 25 53 24
Online booking:
Email: info@kirohaarby.dk

Åbningstider:
Mandag: 8-17
Tirsdag: 8-14.30
Onsdag: 7-17
Torsdag: 8-18
Fredag: 7-14.30