Hos Kiropraktisk Klinik Haarby på Sydfyn er vi specialister i at diagnosticere og behandle en bred vifte af symptomer relateret til bevægeapparatet. Vores kiropraktorer hjælper dagligt patienter med nakkesmerter, hovedpine, rygsmerter, iskias, ledsmerter og spændinger i både skuldre og lænd. Mange oplever forbedret bevægelighed og generel velvære efter behandling hos os. Vi anvender skånsomme og effektive teknikker, der lindrer smerter, retter kroppens holdning og fremmer heling af skader i muskler og led. Har du smerter eller ubehag, er du velkommen hos Kiropraktisk Klinik Haarby – vi hjælper dig med at genfinde din krops naturlige balance.
Hold i nakken kan ramme os alle og er en akut opstået smerte i nakken med bevægelsesindskrænkning i nakken til følge. Oplever du smerter i nakken med eller uden udstråling til armene, anbefaler vi, at du bliver undersøgt af en af vores kompetente kiropraktorer, som vil vurdere, hvad det drejer sig om, samt hvilken type behandling der vil afhjælpe og forebygge dine gener.
Hold i nakken kan opstå akut eller over tid. Årsagen er en stivhed i de små facetled i nakken, som medfører en forkrampning af omkringliggende væv, herunder ledbånd og ledkapsel. Musklerne i områder spænder op og derved forekommer dårlig ledfunktion og smerter fra nakken.
Hold i nakken kan også medføre kompensatorisk irritation af nakkens nerver, hvorved der kan forekomme strålesmerter til armene i en eller begge sider. Der kan også forekomme hovedpine, kvalme og svimmelhed.
I udredningen af vores nakkepatienter kigger vi grundigt på:
Myoser opstår ved lokale spændinger i musklen, men kan være forårsaget af spændinger i nakkens led og deraf dårlig bevægelse af musklen. Myoser kan give lokale smerter, men også henførte smerter til andre steder på kroppen. Myoser skyldes ofte længerevarende fejlbelastning af kroppen, som dårlige arbejdsstillinger, stress eller i forbindelse med nakkehold.
Kiropraktisk behandling går ud på at afhjælpe de aktuelle smerter og har god effekt på myoser. Ydermere går behandlingen også ud på at klarlægge årsagen til smerten, for på den måde at minimerer risikoen for tilbagefald.
En diskusprolaps er en meget smertefuld og invaliderende skade. Heldigvis er prognosen for langt de fleste rigtig god. En diskusprolaps opstår, når den beskyttende ydre skal af diskusskiven i rygsøjlen beskadiges, hvilket tillader det bløde indhold at presse sig ud og presse på nerverne og forårsage ubehagelige symptomer.
Disse symptomer inkluderer ofte smertefulde fornemmelser, der stråler fra nakken ud i armen og hånden. Patienter kan også opleve følelsesløshed, ændret følesans og muskel svaghed i den berørte arm. Søvnproblemer er almindelige, da symptomerne kan forværres ved liggende stilling, andre finder lindring i liggende stilling, da det ikke er vægtbelastning på discusskiven.
Ved behandling af discus prolaps fokuserer vi på at normalisere nakke leddenes funktion og styrke de omkringliggende muskler. Dette opnås gennem omhyggelig manipulation, muskelafslappende teknikker og skræddersyede øvelsesprogrammer. Vi tilpasser vores tilgang til hver patients individuelle behov og problemets omfang.
Samarbejde med din egen læge er afgørende for at sikre, at du modtager den mest effektive behandling og eventuel medicinsk smertelindring, når det er nødvendigt. Kirurgi kan overvejes i sjældne tilfælde, hvor andre behandlingsmetoder ikke har været effektive, men det er vigtigt at forstå, at det ikke altid garanterer fuldstændig smertefrihed.
Prolaps pakke:
Har vi ved den kliniske undersøgelse stillet diagnosen kan du blive sat i en prolaps pakke. Hvilket betyder at der øget tilskud fra den offentlige sygesikring til behandlingen. Prolaps pakke indebærer en kontrol konsultation ved 2, 4 og 8 uger efter første konsultation. Den indeholder undersøgelse og evaluering af din tilstand. Derudover er der også øget tilskud til behandling indimellem dine kontroltider. Din kiropraktor skriver til din egne læge ved opstart af forløbet og ved forløbets afslutning og hvis der undervejs er brug for ændringer i planen. Det kunne være henvisning til MR-scanning, rygcenter eller hvis der er behov for ændring af din smertestillende medicin. https://www.danskkiropraktorforening.dk/klinik/overenskomst-og-ydernummer/information-til-patienter/ (link til Dansk Kiropraktor Forening)
Din kiropraktor vil fortælle mere om dette ved første konsultation.
Piskesmæld(whiplash) beskriver en skadesmekanisme hvor hovedet/nakken udsættes for en kraftig acceleration efterfulgt af en kraftig opbremsning – altså hvor hoved/nakke udsættes for et kraftigt stræk og kan dermed forstås som en forstuvning af nakken. Dette ses ofte i relation til trafikuheld hvor man påkøres bagfra eller fra siden.
Symptomerne kan være nakkesmerter- og stivhed, svimmelhed, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær og indtræder ofte i løbet af de første timer efter ulykken, men kan også komme op til flere døgn efter ulykken.
Det er vigtigt hurtigt efter ulykke at få den rettet behandling og vejledning. Symptomerne kan være meget individuelle og derfor er det vigtigt at få tilrettelagt behandlingsforløbet så det passer til den enkelte.
På kiropraktisk Klinik Haarby har vi stor erfaring med behandling af piskesmæld. Vi gør meget ud af at vejlede patienterne, så tiden efter ulykken bliver så god som muligt. Målet er så hurtigt som muligt at få den enkelte patient tilbage på arbejde og tilbage i normalt hverdagsaktiviteter.
Vi har uddannelse og erfaring med tværfaglig behandling af denne patientgruppe. Så når det er nødvendigt trækker vi andre faggrupper med ind i behandlingsforløbet. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/sygdomme/ryg-nakke-bryst/piskesmaeldsskade-whiplash-injury/ (link til sundhed.dk)
Hjernerystelse, også kaldet commotio cerebri, er en skade, der opstår som følge af en kraftig stød eller rystelse mod krop eller hoved. Dette kan ske i forbindelse med sportsskader, ulykker eller andre traumer. Hjernerystelser kan medføre en række symptomer, herunder hovedpine, svimmelhed, kvalme, opkastning, forvirring og koncentrationsbesvær. Det er vigtigt at forstå, at symptomerne ikke altid er umiddelbart synlige og kan udvikle sig over tid. Det er meget individuelt hvad den enkelte for af symptomer på hjernerystelse.
Behandling af hjernerystelse indebærer normalt hvile, især i de første 1-2 dage efter skaden, samt en gradvis tilbagevenden til normale aktiviteter. Derudover kan manuelle behandlingsteknikker lindre symptomerne, hvilket kan føre til bedre funktion i hverdagen.
Hjernerystelse kan være ekstremt invaliderende for den enkelte. Daglig gøremål, det mentale overskud og kroppens fysiske evner kan alle blive ramt efter en hjernerystelse, og nogen lever desværre med disse plager i lang tid.
Tidlig diagnosticering, monitorering af symptomer og gradvis eksponering til aktivitet er faktorer vi som kiropraktorer kan hjælpe med at vejle i, så vejen tilbage til en normal hverdag bliver så god som muligt.
En kiropraktor er specialiseret indenfor muskel- og skeletapparatet, og er således eksperter i at lave en grundig undersøgelse for at udelukke andre sygdomme og skader som årsag til symptomerne. En kiropraktor kan ud fra undersøgelsen vurdere hvorvidt svimmelhed, hovedpine eller nakkesmerter kan skyldes låsninger og/eller smerter fra muskler, som effektivt behandles med kiropraktisk behandling.
Yderligere vil man modtage grundig information om alarm symptomer, man skal være opmærksomme på, når man har været udsat for en hjernerystelse.
Vigtigst af alt kan en kiropraktor være medhjælper til at styre den daglige totalbelastning. Efter en hjernerystelse kan dagligdagsaktiviteter ofte føles tungere end normalt, overskuddet til sociale arrangementer er mindre og lyd/lys kan være ens værste fjende. Igennem en grundig samtale kan kiropraktoren finde ud af, hvilke elementer der skal skrues op og ned for.
Hjernerystelse er for langt de flestes vedkommende en forbigående tilstand. Hjernen arbejder på at reparere sig selv og genoprette balancen efter at være blevet rystet af et hårdt slag. Derfor kan det være godt at slappe af og undgå for mange indtryk i den tidlige fase, hvis man føler sig mærket af hjernerystelsen.
Omvendt er det også vigtigt at leve så normalt som muligt, når man begynder at få det bedre igen. Hvis man ikke får hovedpine eller bliver svimmel og utilpas af fjernsyn, læsning og smartphone, er der ingen grund til at afholde sig fra det.
Når man begynder på arbejde eller i skole igen, er det vigtigt at holde nogle pauser i løbet af dagen og lytte til kroppens signaler.
Hvis du har lyst til at læse mere om hjernerystelser har Dansk Center for hjernerystelse netop udgivet nye vejledninger omkring hjernerystelser, som indeholder meget information, opdelt efter specifikke aldersgrupper. (link)
Nakkebetinget hovedpine er næsten altid ensidig, og skyldes nedsat bevægelse af nakkens led i den ene side, dette medfølger muskulære spændinger omkring pågældende led. Denne type hovedpine kan komme i forbindelse med et hold i nakken. Hovedpinen kan stråle fra baghovedet og frem til pande og øje i samme side, og kan være forbundet med utilpashed og svimmelhed. Denne form for hovedpine har rigtig god effekt af kiropraktisk behandling. https://www.jegharhovedpine.dk/cervikogen.php (link til patientforening)
Spændingshovedpine ses hos op til 78 procent af den danske befolkning. Dvs. at 78 procent på et tidspunkt i deres liv har oplevet at have spændingshovedpine. Tilstanden skyldes, som navnet også indikerer, spændinger i særligt nakkens mange muskler og led. Spændingshovedpine opleves som et stramt bånd omkring hovedet, typisk uden betydelig sideforskel og er ofte tiltagende i løbet af dagen. . https://www.jegharhovedpine.dk/spaendingshovedpine.php (Link til patientforening)
En hængende holdning med en fremadskudt hoved- og skulderstilling øger belastningen på nakkens muskler og led. Du har dermed øget risiko for overbelastning af nakkens led og muskler og er dermed i højrisikogruppen for at udvikle spændinger, der kan resultere i spændingshovedpine.
Symptomerne opstår ofte snigende og med varierende hyppighed og intensitet, men kan over tid udvikle sig til konstante, kroniske smerter.
Behandlingen består af ledfrigørende manipulation af de kompensatorisk stive led i nakke og eventuelt midtryg samt bløddelsbehandling af de spændte muskler. Derudover rådgives i korrekt rygholdning samt din daglige rygadfærd.
Træningsøvelser målrettet styrke af svage områder i ryggen etableres ligeledes.
Reelt set er der altså tre vigtige fokusområder for at opnå et optimalt og varigt resultat til minimering af hyppighed og intensitet af din spændingshovedpine:
Vi anbefaler, at du, efter et godt behandlingsresultat er opnået, fortsætter kontinuerlig træning og fokus på god kropsholdning og arbejdsadfærd. Ligeledes anbefales, at du med jævne mellemrum får tjekket dine led og musklers funktion, også selv om du er symptomfri.
Du kan sammenligne det med, at du stadig børster tænder og tænker over, hvad du spiser, samtidigt med at du periodisk får tjekket dine tænder hos tandlægen.
Migræne opleves som en dunken og pressen på den ene side af hovedet. Ofte kommer den sammen med overfølsomhed for lys eller lyd, kvalme og opkast under anfald. Nogle vil få synsforstyrrelser eller føleforstyrrelser lige inden anfaldet. En del patienter har gavn af medicin, som påvirker blodkarrene. I de tilfælde hvor patienten i tillæg til migræne også lider af spændingshovedpine, kan hyppigheden af migræneanfald reduceres ved behandling af spændingshovedpiner. https://www.jegharhovedpine.dk/migraene.php (link til patientforening)
Menneskets evne til at bevare balancen er resultatet af en kompleks samspil mellem flere systemer i kroppen. Nogen af disse systemer stammer fra det indre øre, fra synet, fra nervesystemet, fra muskler og led primært i nakke, bækken og fodled. Hvis der er sygdom/skade på nogen af systemerne, kan det føre til svimmelhed.
Udover svimmelhed vil kiropraktoren også spørge ind til andre følgesymptomer som høreproblemer, kvalme/opkast, tinnitus mm. Da svimmelhed ofte er et komplekst problem, er det vigtigt for os at udelukke alvorlig sygdom inden igangsætning af behandling. Derfor er en grundig sygehistorie og undersøgelse meget vigtig ved svimmelhed.
En af årsagerne til svimmelhed kan komme fra nakken også kaldet cervikogen svimmelhed. Svimmelheden opstår grundet fejlinformation om nakkens position i forhold til, hvad resten af kroppens sanser fortæller hjernen. Denne fejlinformation opstår oftest grundet låste nakkeled og spændinger i nakkens muskulatur. Behandlingen er derfor at øge bevægeligheden i leddene, samt lindre spændingerne i muskulaturen.
En anden årsag til svimmelhed kan være Øresten, også kendt som benign paroxysmal positionel vertigo (BPPV). Det er en tilstand, hvor små krystaller i det indre øre forskyder sig og forårsager pludselige og intense svimmelhedsanfald. Disse episoder kan udløses af ændringer i hovedets stilling, som for eksempel at lægge sig ned, rejse sig op eller vende sig i sengen. Øresten kan være ubehagelig, men den er normalt godartet og kan behandles med specifikke manøvrer, der hjælper med at flytte de forskubbede krystaller tilbage til deres rette position i det indre øre.
Spændinger og stivhed i brystryggen er meget almindelige. De kan opstå på grund af dårlig holdning, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, gentagne bevægelser, traumer eller i forbindelse med psykisk stress.
Pludseligt opståede og stærke smerter og stivhed kan skyldes låsning og irritation af et eller flere led i brysthvirvelsøjlen samt kraftige muskelspændinger i området. Symptomerne forværres ved bevægelse, ved at trække vejret dybt eller ved at hoste/nyse/grine. Smerten kommer ofte i jag, som en stikken i ryggen. Kiropraktisk behandling er en yderst effektiv behandling af facetsyndrom. Derudover er det vigtigt med vejledning om ergonomi og øvelser har god effekt på disse symptomer.
Ribbens- og brystsmerter kan være meget smertefulde. Ribbenene hæfter via små led til rygsøjlen bagtil og via brusk til brystbenet fortil. De er bevægelige under vejrtrækning, som en hank på en spand, der løfter sig op ved udvidelse af brystkassen samt ved bevægelse af rygsøjlen. I tilfælde hvor ribbensleddene låser fast, kan den skarpe smerte udover at være i ryggen, også give smerter, der går langs ribbenene helt frem til brystkassen fortil. I nogle tilfælde har man slet ikke ondt i ryggen men oplever udelukkende at have ondt fortil.
Brystsmerter fra muskler og led kan i visse tilfælde minde om symptomer på hjerteanfald. Faktisk har op mod halvdelen af de patienter, der indlægges på sygehuset med brystsmerter ikke et hjerteproblem, men derimod har mange af dem smerter, der kommer fra ryggens muskler og led samt fra ribbenene.
Det er vigtigt at understrege at har du trykken for brystet og er bekymret hvor smerten kommer fra, skal du kontakte din læge eller lægevagten og få det undersøgt.
Kiropraktisk behandling er yderst effektivt på ribbens- og brystsmerter, når de kommer fra leddene. Dertil kommer altid vejledning om ergonomi og øvelser.
Hvert år har 40% af alle voksne danskere ondt i ryggen. Langt de fleste vil have gavn af behandling, råd og vejledning af en kiropraktor. Kiropraktorer er specialister i udredning, diagnostik og behandling af alle kroppen led og muskler.
Selvom nogle er mere udsatte end andre, er der næppe nogen, der kan gå igennem et helt liv uden smerter eller symptomer fra bevægeapparatet. Vi bestræber os på at få dig hurtigt tilbage på arbejde og hurtigt tilbage i din normale hverdag. Det har vist sig at patienter der undgår sygemelding eller måske kun er deltidssygemeldt har en bedre prognose, end patienter med langtidssygemelding.
Hold i lænden kan opstå akut eller komme snigende over længere tid. Låsning og irritation af de små led i rygsøjlen medfører dårlig bevægelse og smerter i ryggen. Ofte spænder musklerne også op. Smerterne kommer ofte i jag og er lokaliseret over lænden evt. med udstråling til balle eller ben. De lindres ofte ved bevægelse, men det kan være svært at rejse sig fra en stol eller sengen. Smerterne er typisk værst om morgenen og lindres op af dagen ved være i gang.
Kiropraktisk behandling har god effekt på disse smerter. I dit behandlingsforløb lægger vi altid vægt på øvelser du kan lave hjemme til forebyggelse af tilbagefald.
Ischias er en populær betegnelse for smerter fra ballen, ned i baglår og læg. Ofte kommer ischiassymptomerne pga. stramme ballemuskler, hvorfor udstrækning af disse er en vigtig del af behandlingen. Den muskel der især bliver stram er piriformis musklen. Hvorfor man også kalder der piriformissyndrom. Hos ca. 20% af befolkningen løber iskiasnerven igennem piriformis musklen, og bliver trykket, når musklen bliver for stram. Symptomerne provokeres ofte ved at sidde længe ellers ved længere tids ensformig belastning.
Kiropraktik kombineret med udstrækningsøvelser har god effekt på denne type smerter.
Der kan være flere årsager til at ryggen kan synes skæv, når man kigger på den. Det kan f.eks. skyldes ulige benlængde, skævhed i bækkenet eller muskulær ubalance. Kiropraktoren udfører altid en grundig undersøgelse, der klarlægger hvordan ryggen ser ud og hvordan den bevæger sig. Det er vigtigt at finde årsagen til rygskævheden for at kunne sætte ind og behandle det rigtige årsag.
Skoliose er betegnelsen for en skæv ryg vurderet på et røntgenbillede. Skævheden kan give nedsat bevægelighed af rygsøjlens led og dermed smerter i hele ryggen. Patienter med skoliose har gavn af kiropraktisk behandling og kombination med øvelser og vejledning i ergonomi.
En diskusprolaps er en meget smertefuld og invaliderende skade, der ofte medfører alvorlige smerter og nedsat livskvalitet. Heldigvis er udsigterne for de fleste patienter meget positive. En lændeprolaps opstår, når den beskyttende ydre skal af disken i rygsøjlen beskadiges, hvilket giver mulighed for, at det bløde indhold presser på nerverne og forårsager ubehagelige symptomer.
Disse symptomer inkluderer ofte smertefulde fornemmelser, der stråler ud i benet. Patienter kan også opleve følelsesløshed, ændret følesans og svaghed i det berørte ben. Søvnproblemer er almindelige, da symptomerne kan forværres i liggende stilling, andre finder lindring ved at ligge ned, da der så ikke er vægt belastning på rygsøjlen.
I vores praksis fokuserer vi på normalisering af lænderyggenes funktion og styrkelse af de omkringliggende muskler. Dette opnås gennem omhyggelig manipulation, muskelafslappende teknikker og individuelt tilpassede øvelsesprogrammer. Vores tilgang tilpasses hver patients unikke behov og omfanget af deres problem.
Samarbejdet med din egen læge er afgørende for at sikre, at du modtager den mest effektive behandling og eventuel medicinsk smertelindring, når det er nødvendigt. Kirurgi kan overvejes i sjældne tilfælde, hvor andre behandlingsmetoder ikke har været effektive, men det er vigtigt at forstå, at det ikke altid garanterer fuldstændig smertefrihed.
Har vi ved den kliniske undersøgelse stillet diagnosen kan du blive sat i en prolaps pakke. Hvilket betyder at der øget tilskud fra den offentlige sygesikring til behandlingen. Prolaps pakke indebærer en kontrol konsultation ved 2, 4 og 8 uger efter første konsultation. Den indeholder undersøgelse og evaluering af din tilstand. Derudover er der også øget tilskud til behandling indimellem dine kontroltider. Din kiropraktor skriver til din egen læge ved opstart af forløbet og ved forløbets afslutning og hvis der undervejs er brug for ændringer i planen. Det kunne være henvisning til MR-scanning, rygcenter eller hvis der er behov for ændring af din smertestillende medicin. https://www.danskkiropraktorforening.dk/klinik/overenskomst-og-ydernummer/information-til-patienter/ (link til DKF)
Din kiropraktor vil fortælle mere om dette ved første konsultation.
Rygmarvsforsnævring, også kendt som spinalstenose, opstår ofte som følge af naturlige aldersbetingede ændringer i lænderyggen. Disse ændringer kan resultere i en indsnævring af pladsen i rygmarvskanalen, hvilket kan forårsage smerte, følelsesforstyrrelser eller en fornemmelse af tunge ben. Symptomerne er primært til stede under gang eller stående stilling. Mange mennesker oplever lindring ved at bøje sig fremad eller sidde ned. Derfor kan de fleste personer med spinalstenose ofte fortsat nyde at cykle, mens det kan være udfordrende at gå og stå. Nogle kan også opleve smerte fra ryggens led og muskler, hvilket yderligere bidrager til symptombilledet.
For personer med lænderygmarvsforsnævring er der mulighed for ekstra støtte til behandling fra den offentlige sygesikring gennem et “Stenose-pakke-forløb. Stenose pakke indebærer en kontrol konsultation ved 4 uger og 3 måneder efter første konsultation. Den indeholder undersøgelse og evaluering af din tilstand. Derudover er der også øget tilskud til behandling indimellem dine kontroltider. Din kiropraktor skriver til din egen læge ved opstart af forløbet og ved forløbets afslutning og hvis der undervejs er brug for ændringer i planen. Det kunne være henvisning til MR-scanning, rygcenter eller hvis der er behov for ændring af din smertestillende medicin. https://www.danskkiropraktorforening.dk/klinik/overenskomst-og-ydernummer/information-til-patienter/ (link til DKF)
Din kiropraktor vil fortælle mere om dette ved første konsultation.
Slidgigt kan opstå i alle kroppens led. Det er en kronisk tilstand, hvor ledbrusken nedbrydes og bliver ujævn. Processen udvikler sig over lang tid. Nogle får symptomer i starten af processen, nogle først når den er længere fremskreden. I andre tilfælde giver det slet ikke symptomer. Halvdelen af alle over 40 år og alle over 60 år har forskellige grader af slidgigt i et eller flere led. Tommelfinger, storetå, nakke, lænd, hofte og knæ er de mest udsatte områder.
Når slidgigt giver symptomer, er det typisk smerter, stivhed og skurren i leddet samt hævede og ømme led. Smerterne kan variere fra let ømhed til skarpe jagende smerter, og de kan være periodevise eller konstante. Typisk er de værst om morgenen og efter hvile, og de lindres med aktivitet.
Ved slidgigt fungerer leddet ikke normalt. Det bliver stift, mindre stabilt og bevægelserne uhensigtsmæssige. En væsentlig årsag til smerter fra led med slidgigt menes at være spændinger og muskelinfiltrationer i de omkringliggende muskler og overbelastning af musklernes sener omkring det slidte led.
Det er enormt vigtigt at være fysisk aktiv og træne, når man har slidgigt. Den nyeste forskning omkring slidgigt i hofter og knæ, viser at kiropraktisk behandling kombineret med øvelser lindrer smerter og øger den fysiske aktivitet og livskvalitet i hverdagen. Behandlingen består af ledmanipulation og/eller -mobilisering, muskelbehandling og instruktion i hjemmeøvelser og fysisk aktivitet.
Patienter med slidgigt i knæ, hofte eller ryg kan have god effekt af GLA:D forløb. For knæ og hofte udbydes disse træningsforløb ved en fysioterapeut. GLA:D ryg forløb udbydes både af fysioterapeuter og kiropraktorer. Spørg din kiropraktor, hvis du tror det kan være noget for dig.
Bækkensmerter opstår, når et eller begge bækkenled (sacro-iliacaled) bliver irriterede, og de omkringliggende muskler bliver spændte. Bækkensmerter opstår ofte som følge af “forkerte” bevægelser, ofte et vrid. Smerterne skyldes nedsat bevægelse i et af bækkenleddene og pga. muskelspændinger i området. Leddene findes umiddelbart under “smilehullerne” nederst i lænden, og smerten fra disse led mærkes lokalt over leddene, men kan også give smerte i ballerne samt på bagsiden, ydersiden eller forsiden af låret eller langs med hoftekammen til den forreste del af bækkenet.
Spændinger i ballemuskulaturen kan i svære tilfælde give symptomer i benet, der kan gå helt til underben og fod. Disse symptomer minder på den måde meget om iskiassymptomer. Den store hoftebøjemuskel bagerst i bækkenet kan være meget spændt og stram. Det kan give smerter eller trykken i underliv, lyske og på forsiden af låret.
Den kiropraktiske behandling løsner bækkenleddene og giver normal bevægelse. Afspænding af musklerne omkring bækkenet er også vigtigt, ligesom træning af mave-, balle- og rygmuskulaturen. Når du lider af bækkensmerter, skal du forsøge at holde dig fra de aktiviteter der smerter mest, men du skal stadig huske at holde et let aktivitetsniveau, med små gåture og lign. Når du sidder, skal du undgå at sidde med korslagte ben, således at bækkenleddet ikke bliver skævt belastet. Når du står, skal du have lige meget vægt på begge ben og undgå skæve vrid når du går. Hvis du ligger ned kan det være en fordel at ligge med en pude imellem knæene.
I behandlingsforløbet ved din kiropraktor, taler i om hvordan du bedst kan gøre i din dagligdag, samt hvilke øvelser du skal lave.
Smerter i skulderen kan opstå akut ofte ved et traume eller ved længerevarende overbelastning af skulderen. Kiropraktisk behandling efterfulgt af grundig genoptræning ved en fysioterapeut har ofte god effekt på skuldersmerter. Ved manglende effekt på symptomerne kan udredning ved en ortopædkirurg være nødvendig.
Skulderleddet er det mest mobile led i kroppen, og det kontrolleres af adskillige muskler, sener og ledbånd, ligesom der er små slimsække omkring skulderen. Disse væv kan alle blive irriterede, overbelastede eller traumatiserede i en større eller mindre grad og derved give symptomer i og omkring skulderen.
Symptomer kan mærkes både fortil, bagtil og i selve skulderen. I nogle tilfælde kan symptomerne mærkes ned i armen og helt ud hånden. Det kan minde om symptomerne fra irriterede nerver i nakken, hvorfor det er vigtigt at skelne mellem de to. Det er også muligt, at symptomer i skulderområdet stammer fra led, muskler eller nerver i nakken.
Kiropraktisk behandling vil være rettet mod at normalisere funktionen af led og muskler i nakke- og skulderområdet ved hjælp af ledbehandling, diverse muskelteknikker, øvelser til hjemmebrug, som er et vigtigt led i behandling og genoptræning af skulderen. Specifik rådgivning vedr. arbejdsstillinger og isbehandling indgår også.
Fysioterapeutisk behandling vil være rettet mod at give stabilitet og optimale bevægelighed i skulderleddet via specifik træning samt muskel og led teknikker.
Effektiv behandling af smerter i skulderen tilbydes på Kiropraktisk Klinik Haarby gennem en tværfaglig indsats.
En frossen skulder menes at skyldes en irritationstilstand i skulderens ledkapsel. Symptomer er nedsat bevægelse og smerte i skulderen, når armen bevæges. Tilstanden går over af sig selv, men kan strække sig fra måneder til år. Kiropraktisk behandling kan ofte afkorte forløbet. En stor del af behandlingen består af råd og vejledning til patienten.
Tennis – og golfalbue er populære udtryk for smerter, der hvor underarmens muskler hæfter på albuens yder- eller inderside. Smerterne kan opstå spontant eller ved overbelastning af musklerne i underarmen.
Behandling af muskler og led i området afhjælper symptomerne, dette skal ofte opfølges af muskelstræk og aflastning af musklerne. Det kan være nødvendigt med antiinflammatorisk medicin og et støttebind på armen. Når symptomerne er aftaget er det nødvendigt med genoptræning af musklerne på underarmen for at forebygge tilbagefald. Behandling ved Kiropraktisk Klinik Haarby vil indeholde alle disse dele.
Smerter omkring håndleddet kan opstå af mange ting. De kan komme akut eller ved lang tids over- og fejlbelastning. Kiropraktisk behandling består i at løsne led ved manipulationsbehandling samt afspænde muskulatur og bindevæv i underarmen. Du vil også få råd og vejledning i hjemmeøvelser til forebyggelse, så symptomerne ikke vender tilbage.
Karpaltunnelsyndrom kommer til udtryk som smerte, snurren eller følelsesløshed i håndfladen og fingrene, og hånd og fingre kan være stive og hævede. Generne er værst om natten og morgenen og kan lindres ved at løfte hånden op over skulderen eller ud over sengekanten. Behandlingen består af hvile, til tider med specielt udformet støttebind. Akupunktur, mobilisering af håndleddet og massage af underarmens muskler kan have en positiv virkning. Blokadebehandling kan være nødvendig, og hvis intet andet hjælper, kan operation blive sidste udvej.
Artrose/slidgigt er den hyppigste årsag til hoftesmerter blandt den ældre del af befolkningen, men kan også opstå hos yngre. Studier udført af Kiropraktorernes videncenter https://www.kiroviden.dk/ i samarbejde med ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital viser stor positiv effekt af kiropraktisk behandling og stabiliserende træning. Målet med behandlingen er at øge bevægeligheden i hoften og mindske smerterne, for på den måde at øge patientens daglige aktivitetsniveau og livskvalitet.
En smertefuld tilstand, med smerter på ydersiden af hoften, som forværres ved gang eller tryk. Mange oplever smerter når de ligger på siden på et hårdt underlag, eller hvis de ligger længere tid i deres seng. Tilstanden kan være så intens at det vækker dem om natten.
Omkring hoften har vi nogle små slimsække, som nedsætter friktionen mellem knogler og sener. Irriteres en slimsæk, kan det føles som en dyb skarp smerte på ydersiden af hoften trækkende ned mod knæet. Ofte forværres smerten om natten ved at ligge på siden. Kiropraktisk behandling har god effekt.
Behandlingen ved din kiropraktor går ud på at løsne stivhed i lænd, bækken og hofter samt dyb tværfiber massage af området omkring trochanter. Tape langs yderlåret har ofte også meget god effekt på den irriterede slimsæk. Udstræk og træning af lændens og hofternes muskler er også en vigtig del af behandlingen. I behandlingsforløbet vil der også indgå information om korrekt adfærd i det daglige, så skæv belastning af hoften undgås og derved ikke er en vedligeholdende faktor for symptomerne.
Smerterne kan være svære at få bugt med hvis tilstanden ikke bliver afhjulpet i tide, da betændelsestilstanden så bliver kronisk, hvor den normale helingsproces sættes ud af spil. I nogle tilfælde kan det være nødvenligt at henvise videre til anlæggelse af en blokade i slimsækken, for på den måde at slå irritationen ned.
Smerter i knæet kan komme af vidt forskellige årsager. Akut overbelastning/traume kan skade vævet, og der kan opstå hævelse, smerte og nedsat funktion. Nedsat stabilitet omkring knæleddet kan ende ud i en overbelastningsskade som f.eks. løberknæ eller springerknæ. Knæleddet kan efter mange års overbelastning udvikle slidgigt på ledfladerne eller på bruskskiverne (menisk).
Kiropraktoren kan med behandling og relevante øvelser genskabe stabilitet og funktion. Ved skader på ledbånd og/eller menisk vil der henvises videre til udredning ved en ortopædkirurg.
Den hyppigste årsag til ankelsmerter er forstuvning af ledbåndene omkring anklen. Ved akut forstuvning er det bedst at lægge is hårdt omkring foden og holde den over hjertehøjde. Det er vigtigt ikke at aflaste foden for længe, da den heler bedst ved at blive brugt uden for meget belastning. Kiropraktisk behandling kan være med til at genskabe funktionen i leddet, og vil altid indeholde vejledning i korrekt genoptræning, da denne er yderst vigtig for forebyggelse af nye skader.
Smerter i anklen uden et traume/forstuvning kan skyldes nedsat bevægelse i ankel- eller fodled. Årsagen til dette kan være et tidligere traume, som ikke er blevet behandlet og genoptrænet korrekt. Det kan også skyldes længere tids fejlbelastning, grundet forkert fodtøj. Smerter i anklen har ligeledes god effekt af kiropraktisk behandling og vejledning omkring forebyggelse.
Hælspore kan også skyldes nedsat bevægelse i fodens led og sener. Det kan derfor være en god ide at lade en kiropraktor tjekke foden igennem, da kiropraktisk behandling i kombinations med øvelser kan være med til at lindre symptomerne.
Hælspore skyldes ofte en meget stram og irriteret hulfodssene/fascia plantaris irritation https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/fysmed-og-rehab/tilstande-og-sygdomme/laeg-ankel-og-fod/plantar-fasciitis/ (link til sundhed.dk). En meget effektiv behandling af dette er dry needling. Dry Needling er er en form for muskel akkupunktur, som kiropraktoren foretager. Den er yderst effektiv til denne form for irritation af hulfodssenen. (henvisning til dry needling afsnit)